zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 9 kwie 2007, o 02:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 4 razy
zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ cos\alpha = cos(\frac{\pi}{2} - ) = sin(\frac{\pi}{2} - )}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha + sin(\frac{\pi}{2} - ) = 2sin\frac{\pi}{4} * cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\)
więc mamy: \(\displaystyle{ \sqrt{2}cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\)
wychodzimy z \(\displaystyle{ cos\alpha }\)
teraz \(\displaystyle{ cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\) znaczy, że przsuwamy wykres cosinusa w prawą stronę o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) co nie zmienia nam zbioru wartości : \(\displaystyle{ }\)
następnie \(\displaystyle{ \sqrt{2}cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\) co znaczy, że krańcowe wartości zbioru wartości mnożymy przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i otrzymujemy zbiór \(\displaystyle{ }\)
Odpowiedzią jest: \(\displaystyle{ ZW = }\)
\(\displaystyle{ sin\alpha + sin(\frac{\pi}{2} - ) = 2sin\frac{\pi}{4} * cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\)
więc mamy: \(\displaystyle{ \sqrt{2}cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\)
wychodzimy z \(\displaystyle{ cos\alpha }\)
teraz \(\displaystyle{ cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\) znaczy, że przsuwamy wykres cosinusa w prawą stronę o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) co nie zmienia nam zbioru wartości : \(\displaystyle{ }\)
następnie \(\displaystyle{ \sqrt{2}cos(\alpha - \frac{\pi}{4})}\) co znaczy, że krańcowe wartości zbioru wartości mnożymy przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i otrzymujemy zbiór \(\displaystyle{ }\)
Odpowiedzią jest: \(\displaystyle{ ZW = }\)