Poproszę o podpowiedź jak do tego podejść.
\(\displaystyle{ \arctan \left( \sin \left( -\frac{\pi}{2} \right) \right) + \arcsin \left( \ctg \left( \frac{\pi}{4} \right) \right)}\)
Funkcja cyklometryczna - obliczenie wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ryjewo (Kwidzyn)
- Podziękował: 1 raz
Funkcja cyklometryczna - obliczenie wartości
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 20:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ryjewo (Kwidzyn)
- Podziękował: 1 raz
Funkcja cyklometryczna - obliczenie wartości
Okej, mam. Myślałem, że tak by było gdyby wartości w nawiasach były wpisane na odwrót.
-- 13 lis 2013, o 15:17 --
A coś takiego?
\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{2}{3} + \arccos \frac{1}{3} \right)}\)
-- 13 lis 2013, o 15:17 --
A coś takiego?
\(\displaystyle{ \sin \left( \arcsin \frac{2}{3} + \arccos \frac{1}{3} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 20:33 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Funkcja cyklometryczna - obliczenie wartości
Wzór na sinus sumy. Wartości funkcji cyklometrycznych są kątami.