Tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
garczi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa

Tożsamość

Post autor: garczi »

Podepnę się pod temat. W zadaniu niżej trzeba sprawdzić czy równość jest tożsamością trygonometryczną... lecz nie bardzo wiem jak się za to zabrać?

\(\displaystyle{ cos^{4}x+sin^{4}x=1-2sin^{2}x*cos^{2}x}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Tożsamość

Post autor: Lorek »

garczi pisze:Podepnę się pod temat
Może jednak lepiej nie...
\(\displaystyle{ \cos^4x+\sin^4x=(\cos^2x+\sin^2x)^2-2\sin^2 x\cos^2 x=...}\)
ODPOWIEDZ