Wyznacz dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{sinx-cosx}
sinx-cosx \neq 0
sinx=-cosx
-cosx-cosx=0
-2cosx=0
cosx=0 \Rightarrow cosx= \frac{ \pi }{2} \vee \frac{3}{2} \pi \vee -\frac{ \pi }{2} \vee - \frac{3}{2} \pi}\)
Mam wrażenie że byłoby to zbyt proste więc co robię źle?
sinx-cosx \neq 0
sinx=-cosx
-cosx-cosx=0
-2cosx=0
cosx=0 \Rightarrow cosx= \frac{ \pi }{2} \vee \frac{3}{2} \pi \vee -\frac{ \pi }{2} \vee - \frac{3}{2} \pi}\)
Mam wrażenie że byłoby to zbyt proste więc co robię źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
ponieważ podstawiłem za sinus -cosinus
w 3 linijce zapisałem tylko z czego będę korzystał a w 4 linijce podstawiłem zgodnie z 3
To są jakieś bzdury to jest na pewno źle przecież \(\displaystyle{ sinus \neq - cosinus}\)
\(\displaystyle{ sinx-cosx \neq 0
cosx=sin\left( \frac{ \pi }{2}- \alpha \right)}\)
w 3 linijce zapisałem tylko z czego będę korzystał a w 4 linijce podstawiłem zgodnie z 3
To są jakieś bzdury to jest na pewno źle przecież \(\displaystyle{ sinus \neq - cosinus}\)
\(\displaystyle{ sinx-cosx \neq 0
cosx=sin\left( \frac{ \pi }{2}- \alpha \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
a więc tak:
\(\displaystyle{ \sin x-\sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha \right) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left( \frac{x - \frac{ \pi }{2}- \alpha }{2} \right) * \cos\left( \frac{x + \frac{ \pi }{2}- \alpha }{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( 2x - \pi - 2 \alpha \right) * \cos\left( 2x+ \pi -2 \alpha \right)}\)
Teraz mam skorzystać ze wzoru na iloczyn sinusa i cosinusa?
\(\displaystyle{ \sin x-\sin\left( \frac{ \pi }{2} - \alpha \right) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left( \frac{x - \frac{ \pi }{2}- \alpha }{2} \right) * \cos\left( \frac{x + \frac{ \pi }{2}- \alpha }{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \left( 2x - \pi - 2 \alpha \right) * \cos\left( 2x+ \pi -2 \alpha \right)}\)
Teraz mam skorzystać ze wzoru na iloczyn sinusa i cosinusa?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2013, o 15:14 przez KubaJBSK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Dokładnie. Teraz wzór na różnicę sinusów i masz róananie, do którego się przyzwyczaiłeś
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Czy ja wiem czy się przyzwyczaiłem mam 3 niewiadome i nie za bardzo wiem co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
A więc tak:
\(\displaystyle{ 2\sin \pi \cdot \cos \pi \neq 0}\)
Teraz muszę użyć arcsin i arccos?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 0 \cdot \left( -1\right) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 0 \neq 0}\)
Równanie sprzeczne?
\(\displaystyle{ D_{f}=x \in \RR}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \pi \cdot \cos \pi \neq 0}\)
Teraz muszę użyć arcsin i arccos?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 0 \cdot \left( -1\right) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 0 \neq 0}\)
Równanie sprzeczne?
\(\displaystyle{ D_{f}=x \in \RR}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 20:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ \sin x-\sin\left( \frac{ \pi }{2} - x \right) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \pm \sin \beta = 2 \sin \tfrac {\alpha \pm \beta} 2 \cdot \cos \tfrac {\alpha \mp \beta } 2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x - \frac{\pi}{2} +x }{2}\cdot \cos \frac{x + \frac{\pi}{2} -x }{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha \pm \sin \beta = 2 \sin \tfrac {\alpha \pm \beta} 2 \cdot \cos \tfrac {\alpha \mp \beta } 2}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x - \frac{\pi}{2} +x }{2}\cdot \cos \frac{x + \frac{\pi}{2} -x }{2} \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Tam u góry popełniłem chyba błąd, jeszcze raz korzystam z tego wzoru:
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos \left( \frac{x+ \frac{ \pi }{2}-x }{2}\right) \sin \left( \frac{x- \frac{ \pi }{2}-x }{2}\right) \neq 0
2\cos \pi \sin\left( -\pi\right) \neq 0}\)
teraz prawidłowo?
i dalej
\(\displaystyle{ \cos \pi = -1 \wedge \sin -\pi = 0 \Rightarrow
D_{f}= x \in \RR \setminus \left\{ -\pi\right\}}\)
Nie jestem pewny czy dobrze?
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos \left( \frac{x+ \frac{ \pi }{2}-x }{2}\right) \sin \left( \frac{x- \frac{ \pi }{2}-x }{2}\right) \neq 0
2\cos \pi \sin\left( -\pi\right) \neq 0}\)
teraz prawidłowo?
i dalej
\(\displaystyle{ \cos \pi = -1 \wedge \sin -\pi = 0 \Rightarrow
D_{f}= x \in \RR \setminus \left\{ -\pi\right\}}\)
Nie jestem pewny czy dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Nie rozumiem mój wzór jest zły?
W książce takie mam:
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta = 2\sin \frac{\alpha + \beta}{2} \cos \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
Natomiast we wzorze Mortana zmieniają się tylko znaki, więc które są prawidłowe??
Do moderatora:
Mogę umieścić zdjęcie?
W książce takie mam:
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta = 2\sin \frac{\alpha + \beta}{2} \cos \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
Natomiast we wzorze Mortana zmieniają się tylko znaki, więc które są prawidłowe??
Do moderatora:
Mogę umieścić zdjęcie?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Wzór jest dobry zarówno mój jak i twój, bo to ten sam wzór.
Chodzi o to, że przy podstawianiu nie zmieniłeś jednego znaku. Ja napisałem formę poprawną. Przyjrzyj się i przeanalizuj.
Chodzi o to, że przy podstawianiu nie zmieniłeś jednego znaku. Ja napisałem formę poprawną. Przyjrzyj się i przeanalizuj.
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 87 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Okej zrobię to jeszcze raz dokładniej korzystając z tego:
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = x
\wedge
\beta= \frac{\pi}{2} -x}\)
już wiem o chyba o co chodzi w becie -x zmienia się na + x
więc tak:
\(\displaystyle{ \sin x - \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right) = 2\cos \frac{x + \left( \frac{\pi}{2}-x\right) }{2} \sin \frac{x - \left( \frac{\pi}{2}-x\right) }{2}}\)
teraz dobrze?
dalej
\(\displaystyle{ 2\cos \pi \sin \left( x-\pi\right) \Rightarrow \sin x - \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right) = 0 \Leftrightarrow \left\sin ( x-\pi\right) = 0 \Rightarrow x= 2\pi \vee x= 0}\)
\(\displaystyle{ D_{f}= x \in \RR \setminus \left\{0, 2\pi\right\}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \beta = 2\cos \frac{\alpha + \beta}{2} \sin \frac{\alpha - \beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = x
\wedge
\beta= \frac{\pi}{2} -x}\)
już wiem o chyba o co chodzi w becie -x zmienia się na + x
więc tak:
\(\displaystyle{ \sin x - \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right) = 2\cos \frac{x + \left( \frac{\pi}{2}-x\right) }{2} \sin \frac{x - \left( \frac{\pi}{2}-x\right) }{2}}\)
teraz dobrze?
dalej
\(\displaystyle{ 2\cos \pi \sin \left( x-\pi\right) \Rightarrow \sin x - \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right) = 0 \Leftrightarrow \left\sin ( x-\pi\right) = 0 \Rightarrow x= 2\pi \vee x= 0}\)
\(\displaystyle{ D_{f}= x \in \RR \setminus \left\{0, 2\pi\right\}}\)