kilka pytan z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
kilka pytan z trygonometrii
1. Czy w funkcja tryg. z modułem wykres się odbija?
2.Czy \(\displaystyle{ \sin^2x= \sin \cdot x^2}\)?
3. Jak \(\displaystyle{ cosx=1}\) to pisze się że \(\displaystyle{ x=2k \pi}\)?
4.\(\displaystyle{ \sin( \pi -x)=\sin \cdot x}\)?
5.Np. \(\displaystyle{ \ctg \cdot x^2>1}\) czy to po prostu \(\displaystyle{ \ctg \cdot x>1}\)?
6.Jaki znak ma wyrażenie \(\displaystyle{ \cos(sin \cdot x)}\)? Dlaczego?
7.Oblicz \(\displaystyle{ \cos( \frac{ \alpha }{2} )}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \pi ;2 \pi )}\)
8. Zbadaj liczbe pierwiastków równania \(\displaystyle{ \tg \cdot x+\ctg \cdot x=m}\) w zalezności od parametru
9. \(\displaystyle{ \sin \cdot 5x-\sin \cdot 3x=2\cos \cdot 4x}\)
Wypisałem to z czym mam wątpliwości, proszę o wskazówki, chociaż na wybrane punkty
2.Czy \(\displaystyle{ \sin^2x= \sin \cdot x^2}\)?
3. Jak \(\displaystyle{ cosx=1}\) to pisze się że \(\displaystyle{ x=2k \pi}\)?
4.\(\displaystyle{ \sin( \pi -x)=\sin \cdot x}\)?
5.Np. \(\displaystyle{ \ctg \cdot x^2>1}\) czy to po prostu \(\displaystyle{ \ctg \cdot x>1}\)?
6.Jaki znak ma wyrażenie \(\displaystyle{ \cos(sin \cdot x)}\)? Dlaczego?
7.Oblicz \(\displaystyle{ \cos( \frac{ \alpha }{2} )}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \pi ;2 \pi )}\)
8. Zbadaj liczbe pierwiastków równania \(\displaystyle{ \tg \cdot x+\ctg \cdot x=m}\) w zalezności od parametru
9. \(\displaystyle{ \sin \cdot 5x-\sin \cdot 3x=2\cos \cdot 4x}\)
Wypisałem to z czym mam wątpliwości, proszę o wskazówki, chociaż na wybrane punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
kilka pytan z trygonometrii
hmm.. Zmieniają się zależnie od kąta \(\displaystyle{ \alpha}\), a znak zależnie od ćwiartki, oraz zmiana wynikająca z kofunkcji sinusa (nieparzyste \(\displaystyle{ \pi}\) +- \(\displaystyle{ \alpha}\)). Czy o to chodziło?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kilka pytan z trygonometrii
No ok. Czyli cosinus (cały czas piszę o 6) dostaje argument z tego przedziału, a tenże zawiera się w \(\displaystyle{ (-0,5\pi; 0,5\pi)}\) a w tym cosinus jest zawsze ...........