Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

Witam

Mam problem z kilkoma przykladami z trygonometrii. Jak to bywa na studiach nie bylo czasu wytlumaczyc jak to sie robi i sam nie mam pomyslu.

\(\displaystyle{ \arcsin \left( \sin \left( 100 \right) \right)

\arccos \left( \cos \left( 12 \right) \right)}\)


Wiem, że są to praktycznie te same przyklady wiec wystaczy mi jedno rozwiazanie Chce po prostu załapac sposób.

Z góry dziekuje.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, o 13:52 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \arcsin x}\) jest funkcją odwrotną do \(\displaystyle{ \sin x}\).

Co nam daje \(\displaystyle{ f^{-1}\left( f(x)\right)}\) ?
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

Vardamir pisze:\(\displaystyle{ \arcsin x}\) jest funkcją odwrotną do \(\displaystyle{ \sin x}\).

Co nam daje \(\displaystyle{ f^{-1}\left( f(x)\right)}\) ?
Myśle, myśle i nic. Znam tą zależnosc(poniżej) ale nie mam jak jej użyć. Chcialem 100 zamienic na jakis /arcsin ale nie wiem jak.

\(\displaystyle{ f(x)\left( f(x)^{-1}\right) = x}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Vardamir »

Bluu pisze: \(\displaystyle{ f(x)\left( f(x)^{-1}\right) = x}\)
Tak nie piszemy, już prędzej \(\displaystyle{ f\left( f^{-1}(x)\right) = x}\).

Zatem mamy \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin x \quad f^{-1}(x)=\sin x}\) . Co z tego wynika?
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

Zatem mamy \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin x \quad f^{-1}(x)=\sin x}\) . Co z tego wynika?
Przepraszam za ten zapis, w tym edytorze ciezko cokolwiek zauważyć a nie skorzystałem z podglądu. Ta moja zależność działa tylko jesli traktowac \(\displaystyle{ \quad f(x)}\) jako f. tryg a \(\displaystyle{ \quad f(x)^{-1}}\) jako odwrocone f. tryg.

Inaczej wynik to x. A jest to bledny wynik.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: bakala12 »

Skorzystaj z okresowości sinusa, i zamień 100 na taką liczbę, która należy do przedziału \(\displaystyle{ \left[ \frac{-\pi}{2};\frac{\pi}{2}\right]}\) i dopiero możesz skorzystać ze wzoru Vardamira.
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

Jedyne co moge zrobić z tą setką to zapisać ją jako \(\displaystyle{ 100 - 2k\pi}\) gdzie k to bedzie liczba wybrana "na oko". Nie mam pojecia do czego to dąży. Mógłby ktoś to wytłumaczyć jak jeleniowi ? Siedze nad tym od godziny a mam pelno zadań do przerobienia...
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: bakala12 »

Na oko trzeba oszacować jakoś to \(\displaystyle{ k}\). Tutaj będzie \(\displaystyle{ k=32}\)
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

I tak nawet jesli bym tak to oszacował to nie o to chodzi w tym przykladzie. Napewno jest jakis algebraiczny sposób na rozwiązanie tego. Wolfram Alpha podaje wynik \(\displaystyle{ \left \frac{4\pi}{9}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: bakala12 »

Bo wolfram potraktował argument jako liczbę w stopniach. Prawidłowy wynik to:
... a=TrigRD_R
Bluu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lis 2013, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy

Odwrocone f. trygonometryczne - studia

Post autor: Bluu »

Dzieki bardzo wam za pomoc faktycznie
ODPOWIEDZ