wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
mam namalować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}(sinx+cosx)}\) przekształciłem to sobie do \(\displaystyle{ f(x)=2sin(\frac{\pi}{4}+x)}\) dobrze? bo w kluczu sugeruja że \(\displaystyle{ f(x)=cos(0,25\pi-x)}\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
tak dobrze to masz , mi wyszło dokładnie tak samo jak tobie , w odpowiedzi uzaleznili od cos a ty masz uzaleznione od sin , jak się to narysuje to wyjdzie tak samo
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
Raczej nie za bardzo to samo... Chyba ze zapomniales dodac 2 przed cosinusem Bo jesli nie to cos jest nie tak. Prawidlowy wynik to ten twoj, albo:
\(\displaystyle{ f(x)=2sin(\frac{\pi}{4}+x)=2sin\left( \frac{\pi}{2}-(\frac{\pi}{4}+x)\right)=2cos(\frac{\pi}{4}-x)}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=2sin(\frac{\pi}{4}+x)=2sin\left( \frac{\pi}{2}-(\frac{\pi}{4}+x)\right)=2cos(\frac{\pi}{4}-x)}\)
POZDRO