Oblicz miarę kata \(\displaystyle{ \alpha - \beta}\) jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) sa kątami ostrymi oraz \(\displaystyle{ \tg \alpha =3}\) i \(\displaystyle{ \tg \beta = \frac{1}{2}}\)
Odp. \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
Oblicz miarę kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 1 raz
Oblicz miarę kąta
Próbowałem już wcześniej, ale coś mi nie wychodziło. pewnie źle licze ale wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{\sin \frac{5}{2} }{1-\sin^2 \frac{3}{2} }}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz miarę kąta
Znasz tangensy poszczególnych kątów. Wzór na tangens różnicy to:
\(\displaystyle{ \tg ( \alpha - \beta)= \frac{\tg \alpha - \tg \beta}{1+ \tg \alpha \cdot \tg \beta}}\)
Nie za bardzo wiem co to jest:
\(\displaystyle{ \tg ( \alpha - \beta)= \frac{\tg \alpha - \tg \beta}{1+ \tg \alpha \cdot \tg \beta}}\)
Nie za bardzo wiem co to jest:
Pozdrawiam!\(\displaystyle{ \frac{\sin \frac{5}{2} }{1-\sin^2 \frac{3}{2} }}\)