obliczanie sin(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
obliczanie sin(x)
Witajcie! Może mi ktoś powiedziec jak obliczyc np \(\displaystyle{ \sin (4) = ?}\) lub \(\displaystyle{ \sin (3) = ?}\) Mam kilka takich przykładów ale nie wiem jak mam to liczyć. W kalkulatorze pokazuje mi np że \(\displaystyle{ \sin (1) = 0,84}\). W ogole nie wiem czy wykonalne jest to dla liczb innych niż z przedziału od -1 do 1. Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 15:25 przez szukampomocy90, łącznie zmieniany 2 razy.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
obliczanie sin(x)
Najlepiej komputerowo lub kalkulatorem.szukampomocy90 pisze:Witajcie1 Może mi ktoś powiedziec jak obliczyc np \(\displaystyle{ \sin (4) = ?}\) lub \(\displaystyle{ \sin (3) = ?}\)
A ile to jest \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{2}}\) gdzie wyraźnie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}>1}\) ?szukampomocy90 pisze: W ogole nie wiem czy wykonalne jest to dla liczb innych niż z przedziału od -1 do 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
obliczanie sin(x)
No \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}>1}\) bo to troche ponad 1,5. Ok dzięki, myśałem że jest jakiś wzór na to.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
obliczanie sin(x)
A powiedzcie mi jak to jest że w Excelu z funkcji sin dla 5 pokazuje mi wynik \(\displaystyle{ -0,96}\) a np na wolframalpha \(\displaystyle{ 0,087}\). Komu wierzyc?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
obliczanie sin(x)
Tzn czy jednostką jest stopień, czy \(\displaystyle{ \pi}\).miodzio1988 pisze:Zobacz czy argument w tych przypadkach jest podawany jako kąt czy jako liczba
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 248 razy
obliczanie sin(x)
jeśli podajesz w mierze stopniowej to
\(\displaystyle{ \sin{5^{\circ}} = \sin \left(\frac{5\pi}{180}\right) \approx 0.087}\)
jeśli w mierze łukowej to
\(\displaystyle{ \sin 5 \approx -0.96}\)
\(\displaystyle{ \sin{5^{\circ}} = \sin \left(\frac{5\pi}{180}\right) \approx 0.087}\)
jeśli w mierze łukowej to
\(\displaystyle{ \sin 5 \approx -0.96}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 47 razy