\(\displaystyle{ 4(\log _{2} \cos \alpha )^2 + \log _{2} (1+\cos2 \alpha )=3}\)
\(\displaystyle{ D: \cos \alpha >0 \wedge \cos2 \alpha >-1}\)
Nie mam pojęcia od czego zacząć.
równanie trygonometryczno-logarytmiczne, jak zacząć
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
równanie trygonometryczno-logarytmiczne, jak zacząć
wskazówka: \(\displaystyle{ 4(\log _{2} \cos \alpha )^2=(2 \log _{2} \cos \alpha )^2=(\log _{2} \cos^2 \alpha )^2}\)
wzór na cosinus kata podwojonego, logarytm iloczynu i podstawienie: \(\displaystyle{ \log _{2} \cos^2 \alpha=t}\)
wzór na cosinus kata podwojonego, logarytm iloczynu i podstawienie: \(\displaystyle{ \log _{2} \cos^2 \alpha=t}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2013, o 19:43 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
równanie trygonometryczno-logarytmiczne, jak zacząć
można tak:Fritillaria pisze:\(\displaystyle{ 4(\log _{2} \cos \alpha )^2 + \log _{2} (1+\cos2 \alpha )=3}\)
Nie mam pojęcia od czego zacząć.
\(\displaystyle{ \log _{2} (1+\cos2 \alpha )=log_{2}2cos^{2} \alpha=log_{2}2cos \alpha cos \alpha =log_{2}{2}+log_{2}cos \alpha +log_{2}cos \alpha}\) z własności logarytmów i tożsamości trygonometrycznych i potem podstawienie \(\displaystyle{ log_{2}cos \alpha =t}\)
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy