Jak określać parzystość bądź nieparzystość takich funkcji jak:
a) \(\displaystyle{ f\left( x\right)= \sin x \cos x}\)
b)\(\displaystyle{ f\left( x\right) = \cos ^{3}x}\)
c) \(\displaystyle{ \sin ^{3} x}\)
d)\(\displaystyle{ f\left( x\right) = x \sin ^{3} x}\)
e) \(\displaystyle{ x^2 \cos x}\)
f) \(\displaystyle{ x^3 \cos x}\)
Parzystość i nieparzystość
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 32 razy
Parzystość i nieparzystość
Okej czyli parzysta x parzysta - f parzysta
nieparzysta i nieparzysta - f parzysta
nieparzysta i parzysta - f nieparzysta
?
nieparzysta i nieparzysta - f parzysta
nieparzysta i parzysta - f nieparzysta
?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Parzystość i nieparzystość
Nie o to pytałem.
Funkcje nazywamy parzysta (nieparzysta) gdy dla każdego \(\displaystyle{ x \in D}\)
\(\displaystyle{ -x \in D \wedge f\left( x\right)= f\left(- x\right) \left( -x \in D \wedge -f\left(- x\right)= f\left( x\right)\right)}\)
dla podpunktu a).
Widzimy, że dziedzina jest symetryczna wzgledem zera. Teraz badamy
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=\sin\left( x\right) \cos\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left( -x\right)=\sin\left( -x\right) \cos\left( -x\right)=-\sin\left( x\right) \cos\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left( x\right) \neq f\left( -x\right)}\)
Podobnie sprawdzam nieparzystosc. Itd.
Funkcje nazywamy parzysta (nieparzysta) gdy dla każdego \(\displaystyle{ x \in D}\)
\(\displaystyle{ -x \in D \wedge f\left( x\right)= f\left(- x\right) \left( -x \in D \wedge -f\left(- x\right)= f\left( x\right)\right)}\)
dla podpunktu a).
Widzimy, że dziedzina jest symetryczna wzgledem zera. Teraz badamy
\(\displaystyle{ f\left( x\right)=\sin\left( x\right) \cos\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left( -x\right)=\sin\left( -x\right) \cos\left( -x\right)=-\sin\left( x\right) \cos\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left( x\right) \neq f\left( -x\right)}\)
Podobnie sprawdzam nieparzystosc. Itd.