wykresy funkcj
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 12 razy
wykresy funkcj
mam pytanie jesli mam f(x)=sin3x albo f(x)=2cos2x to jak wyznaczam miejsca zerowe i jak ja rysyje
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
wykresy funkcj
Aby narysować f(x)=sin3x rysujesz f(x)=sinx i zmniejszasz okres podstawowy do \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{3}}\)
Aby narysować f(x)=2cos2x, rysujesz f(x)=cosx , zmniejszasz okres podstawowy do \(\displaystyle{ \pi}\) i rzędne mnożysz razy 2
Aby narysować f(x)=2cos2x, rysujesz f(x)=cosx , zmniejszasz okres podstawowy do \(\displaystyle{ \pi}\) i rzędne mnożysz razy 2