arcus cosinus
arcus cosinus
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd odczytywać stopnie arccos?
Np skąd mam wiedzieć, że\(\displaystyle{ \arccos \frac{2}{3}}\) to ok. \(\displaystyle{ 48,2}\)stopni albo \(\displaystyle{ \arccos \left(-\frac{2}{3}\right)}\) to ok. \(\displaystyle{ 131,8}\) stopni?
Bardzo proszę o pomoc!
Np skąd mam wiedzieć, że\(\displaystyle{ \arccos \frac{2}{3}}\) to ok. \(\displaystyle{ 48,2}\)stopni albo \(\displaystyle{ \arccos \left(-\frac{2}{3}\right)}\) to ok. \(\displaystyle{ 131,8}\) stopni?
Bardzo proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 13:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
arcus cosinus
Nie, tylko do czego się odnosić. Bo ja bym policzyła \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\cdot 90}\) st, ale to nie wychodzi \(\displaystyle{ 48,2}\) st.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 13:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
arcus cosinus
Dobrze. Jeżeli więc masz podany argument arcus cosinusa, to jest to wartość cosinusa. A więc szukasz argumentu cosinusa dla danej wartości. Tak się obsługuje tablice. Tylko niektóre wartości są "ładne", jak \(\displaystyle{ \arccos \frac{1}{2}, \arccos\frac{\sqrt{3}}{2}, \arccos{1}, \arccos\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\) ale i nie tylko.
arcus cosinus
W takim razie \(\displaystyle{ \arccos \frac{19}{25}}\) to będzie ok. \(\displaystyle{ 48}\) stopni?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2013, o 13:09 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .