wyznacz cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz cosx
Wyznacz \(\displaystyle{ \cos x}\) z równania:
\(\displaystyle{ \sin x+\ctg x= \frac{a}{\sin x} , a>0}\)
Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) istnieje rozwiązanie?
\(\displaystyle{ \sin x+\ctg x= \frac{a}{\sin x} , a>0}\)
Dla jakich \(\displaystyle{ a}\) istnieje rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 15:03 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz cosx
Dziedzina:
\(\displaystyle{ x \in R \setminus \ \left\{ k \pi ; k \in Z\right\}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x +\ctg x \cdot \sin x=a}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x+\cos x=a}\)
i jak dalej?
\(\displaystyle{ x \in R \setminus \ \left\{ k \pi ; k \in Z\right\}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x +\ctg x \cdot \sin x=a}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x+\cos x=a}\)
i jak dalej?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 19:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz cosx
czyli:
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2}x+\cos x> 0}\) ?
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2}x+\cos x> 0}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 19:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz cosx
Bo
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2} x+\cos x =a}\)
i z założenia do zadania \(\displaystyle{ a>0}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2} x+\cos x =a}\)
i z założenia do zadania \(\displaystyle{ a>0}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 19:12 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz cosx
\(\displaystyle{ -\cos ^{2}x+\cos x+1-a =0}\)
czyli z delty:
\(\displaystyle{ 1+4 \left( 1-a \right) =1+4-4a= 5-4a}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{-1- \sqrt{5-4a} }{-2} \vee \cos x= \frac{-1+ \sqrt{5-4a} }{-2}}\)
czyli z delty:
\(\displaystyle{ 1+4 \left( 1-a \right) =1+4-4a= 5-4a}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{-1- \sqrt{5-4a} }{-2} \vee \cos x= \frac{-1+ \sqrt{5-4a} }{-2}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 20:00 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.