Wyznacz tgx z równania:
\(\displaystyle{ 8\tg ^{2} \frac{x}{2} =1+ \frac{1}{ \cos x}}\)
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{2} , \pi )}\)
wyznacz tgx
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz tgx
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 15:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz tgx
Też trzeba rozwiązać.
Zamień tangensa połówki kąta na odpowiedni iloraz (patrz tablice) funkcji (i liczby) pojedynczego kąta.
Rozwiąż otrzymane z cosinusem.
Zamień tangensa połówki kąta na odpowiedni iloraz (patrz tablice) funkcji (i liczby) pojedynczego kąta.
Rozwiąż otrzymane z cosinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz tgx
W danej ćwiartce funkcje mają określony znak (ich wartość).
W tym zadaniu dziedzinę dodatkowo trzeba obadać ze względu na tangensa (bo cosinus nam nie przeszkadza w podanej).
W tym zadaniu dziedzinę dodatkowo trzeba obadać ze względu na tangensa (bo cosinus nam nie przeszkadza w podanej).
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
wyznacz tgx
Wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ 8* \frac{1-\cos x}{1+cos x}=1+ \frac{1}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ 8\cos x-8\cos ^{2} x=2\cos x+\cos ^{2} x+1}\)
\(\displaystyle{ 9\cos ^{2} x-6\cos x+1=0}\)
Podstawiam: \(\displaystyle{ \cos x=t}\)
\(\displaystyle{ 9t ^{2} -6t+1=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{3}}\)
i co dalej? Miałam wyznaczyć \(\displaystyle{ \tg x}\)
\(\displaystyle{ 8* \frac{1-\cos x}{1+cos x}=1+ \frac{1}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ 8\cos x-8\cos ^{2} x=2\cos x+\cos ^{2} x+1}\)
\(\displaystyle{ 9\cos ^{2} x-6\cos x+1=0}\)
Podstawiam: \(\displaystyle{ \cos x=t}\)
\(\displaystyle{ 9t ^{2} -6t+1=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{3}}\)
i co dalej? Miałam wyznaczyć \(\displaystyle{ \tg x}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 15:05 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz tgx
Błędu nie widzę (niech ktoś inny jeszcze sprawdzi); ale coś nie gra bo w podanej ćwiartce cosinus powinien wyjść ujemny.
Jak trzeba by robić - z jedynki trygonometrycznej wyznaczyć sinusa - i masz tangensa.
Jak trzeba by robić - z jedynki trygonometrycznej wyznaczyć sinusa - i masz tangensa.