Udowodnij wzór:
\(\displaystyle{ \cos ( \alpha + \beta )=\cos \alpha \cos \beta -\sin \alpha \sin \beta}\)
Udowodnij wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
Udowodnij wzór
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, o 13:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Udowodnij wzór
Dobra. To teraz zauważ, że
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha + \beta \right) = \sin \left( \left( \frac{\pi}{2} - \alpha \right) - \beta \right)}\)
Wcześniej korzystając z parzystości cosinusa i nieparzystości sinusa udowodnij wzór na sinus różnicy zauważając, że \(\displaystyle{ \alpha - \beta = \alpha + \left( - \beta \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha + \beta \right) = \sin \left( \left( \frac{\pi}{2} - \alpha \right) - \beta \right)}\)
Wcześniej korzystając z parzystości cosinusa i nieparzystości sinusa udowodnij wzór na sinus różnicy zauważając, że \(\displaystyle{ \alpha - \beta = \alpha + \left( - \beta \right)}\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, o 14:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
Udowodnij wzór
A nie da się tego udowodnić rysując jakies trójkąty?
Bo nie za bardzo rozumiem, tego co napisałeś.
Bo nie za bardzo rozumiem, tego co napisałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Udowodnij wzór
Niestety nie za bardzo, bo w sinusach korzystałaś z wiedzy o polach trójkątów... Nie znam wzoru na pole z cosinusem, który tak by się rozrysował.