zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Należy wyznaczyć zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} \sin2 \alpha + \cos^2 \alpha}\)
przekształciłam do postaci:
\(\displaystyle{ y = \cos \alpha ( \sqrt{2} \cos( \alpha -45^o))}\)
ale nie mam pomysłu co dalej (i czy w ogóle takie przekształcenie coś dało, czy trzeba to jakoś inaczej zrobić)
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} \sin2 \alpha + \cos^2 \alpha}\)
przekształciłam do postaci:
\(\displaystyle{ y = \cos \alpha ( \sqrt{2} \cos( \alpha -45^o))}\)
ale nie mam pomysłu co dalej (i czy w ogóle takie przekształcenie coś dało, czy trzeba to jakoś inaczej zrobić)
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} \sin2 \alpha + \frac{1}{2}\cos2 \alpha - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} \sin2 \alpha + \frac{1}{2}\cos2 \alpha - \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Dobrze, ale +0,5 na końcu.
Teraz rozszerz dwa pierwsze składniki przez \(\displaystyle{ \sqrt 2}\), a następnie ...
Teraz rozszerz dwa pierwsze składniki przez \(\displaystyle{ \sqrt 2}\), a następnie ...
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Przez \(\displaystyle{ \sqrt 2}\)? Ale to nie ma sensu, tylko się wszystko utrudni..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Dopowiem wartości sinusa i cosinusa są jednakowe i wynoszą \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2}\) i takie chcę otrzymać w zapisie - aby dalej mieć sinusa sumy kątów.
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Nie rozumiem
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{2} }{2 \sqrt{2} } \sin2 \alpha + \frac{ \sqrt{2} }{2 \sqrt{2} } \cos2 \alpha + \frac{1}{2}}\)
A jeszcze spytam, jak bez tego rozszerzania doszłam do postaci
\(\displaystyle{ y=\sin\left( \alpha + \frac{ \pi }{4} \right) \cos\left( \alpha - \frac{ \pi }{4} \right)}\) , to coś z tego można zrobić?
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{2} }{2 \sqrt{2} } \sin2 \alpha + \frac{ \sqrt{2} }{2 \sqrt{2} } \cos2 \alpha + \frac{1}{2}}\)
A jeszcze spytam, jak bez tego rozszerzania doszłam do postaci
\(\displaystyle{ y=\sin\left( \alpha + \frac{ \pi }{4} \right) \cos\left( \alpha - \frac{ \pi }{4} \right)}\) , to coś z tego można zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Z Twojego - nie widzę.
Z mojego - wyłącz \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt 2}}\) przed nawias; w nawiasie szukaj funkcji \(\displaystyle{ 45}\)-ciu stopni i dołóż co pisałem wcześniej (albo lookaj na pw).
Z mojego - wyłącz \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt 2}}\) przed nawias; w nawiasie szukaj funkcji \(\displaystyle{ 45}\)-ciu stopni i dołóż co pisałem wcześniej (albo lookaj na pw).