Nie wiedzialam, gdzie powinnam to wrzucic, wiec wrzucilam tutaj. Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Oscylator harmoniczny jest podany jako suma trzech częściowych wahan:
\(\displaystyle{ H \left( x \right) =\cos \left( \frac{2\pi}{3} \cdot \left( x \right) \right) +\cos \left( \frac{2\pi}{3} \cdot \left( x-1 \right) \right) +\cos \left( \frac{2\pi}{3} \cdot \left( x-2 \right) \right)}\)
Napisz \(\displaystyle{ H \left( x \right)}\) jako \(\displaystyle{ A \cos \left( \omega \left( x-x_0 \right) \right)}\):
Oscylator harmoniczny
Oscylator harmoniczny
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, o 17:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Oscylator harmoniczny
zastosuj wzór:
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta=2\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta=2\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\)