Równanie do rozwiązania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: nkwd »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 2cos^{2}x+5sinx-4=0}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ cos^{2}x=1-sin^{2}x}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 2-2sin^{2}x+5sinx-4}\)
\(\displaystyle{ t\in}\)
\(\displaystyle{ -2t^{2}+5t-2=0}\)
ODPOWIEDZ