Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Mam dwie funkcje, z jedną kompletnie nie wiem co zrobić i to ona:
\(\displaystyle{ y= 1+\cos \alpha +\cos^2 \frac{ \alpha }{2}}\)
a drugą:
\(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} \sin2 \alpha + \cos^2 \alpha}\)
przekształciłam do postaci:
\(\displaystyle{ y = \cos \alpha ( \sqrt{2} \cos( \alpha -45^o))}\)
i też nie wiem co dalej z nią zrobić, bo są dwa cosinusy. Proszę o pomoc w obu przypadkach
zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
pierwsze:
\(\displaystyle{ y= 3\cos^2 \frac{ \alpha }{2}}\) i zbiór wartości \(\displaystyle{ = (- \infty ,3]}\)
dobrze?
Jak wziąć się za drugie?
\(\displaystyle{ y= 3\cos^2 \frac{ \alpha }{2}}\) i zbiór wartości \(\displaystyle{ = (- \infty ,3]}\)
dobrze?
Jak wziąć się za drugie?
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ [0,1]}\)
To w takim razie będzie \(\displaystyle{ [0,3]}\), prawda?
To w takim razie będzie \(\displaystyle{ [0,3]}\), prawda?
- Fritillaria
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 6 razy
zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
Dziękuję ślicznie za pomoc!
Nadal czekam na pomoc z drugim przykładem.
Nadal czekam na pomoc z drugim przykładem.