wykaż, że wartość wyrażenia nie zależy od kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

wykaż, że wartość wyrażenia nie zależy od kąta

Post autor: Fritillaria »

Wykaż, że wartość \(\displaystyle{ \cos^2( \alpha + \beta ) + \cos^2 \beta - 2\cos \alpha \cos \beta \cdot \cos( \alpha + \beta )}\) nie zależy od \(\displaystyle{ \beta}\)

Dochodzę do postaci

\(\displaystyle{ \sin^2 \alpha \sin^2 \beta - \cos^2 \alpha \cos^2 \beta + \cos^2 \beta}\)

i nie wiem co dalej.

Chyba, że jakoś inaczej to zacząć, ja zamieniłam według wzorów na sumę kątów i wymnożyłam, oraz poskracałam co się dało. Wszelkie wskazówki mile widziane
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

wykaż, że wartość wyrażenia nie zależy od kąta

Post autor: mortan517 »

Możesz napisać początek?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wykaż, że wartość wyrażenia nie zależy od kąta

Post autor: »

Nie sprawdzałem rachunków, ale jeśli chodzi o końcową postać, to wystarczy wyłączyć z dwóch ostatnich kawałków \(\displaystyle{ \cos^2 \beta}\) przed nawias i użyć jedynki trygonometrycznej (dwa razy).

Q.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

wykaż, że wartość wyrażenia nie zależy od kąta

Post autor: Fritillaria »

Bardzo dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ