Mam problem z następującym zadaniem:
Jednym z pierwiastków równania \(\displaystyle{ 4x^{3} - 3x = \frac{1}{2}}\) jest \(\displaystyle{ cos20°}\). Znajdź pozostałe dwa.
Jak za to się w ogóle zabrać? Jak wykorzystać ten podany pierwiastek?
Dzięki za pomoc.
Jednym z pierwiastków równania jest...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jednym z pierwiastków równania jest...
Używamy wzoru na potrojony cosinus ( dowieść ?)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \cos (3 \cdot 20) = 4 \cos^{2} 20 - 3 cos 20}\). Teraz używamy liczb zespolonych .Zadanie sprowadziło się do zadania \(\displaystyle{ z^{3}= \frac{1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Przy jeden z pierwiastków już mamy. Znajdź pozostałe dwa i popatrz się na ich części rzeczywiste, bo je porównujemy.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \cos (3 \cdot 20) = 4 \cos^{2} 20 - 3 cos 20}\). Teraz używamy liczb zespolonych .Zadanie sprowadziło się do zadania \(\displaystyle{ z^{3}= \frac{1}{2}+ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Przy jeden z pierwiastków już mamy. Znajdź pozostałe dwa i popatrz się na ich części rzeczywiste, bo je porównujemy.