Równanie z podwojonym kątem.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy

Równanie z podwojonym kątem.

Post autor: Krzychuwasik »

Czy dobrze rozwiązuje?

\(\displaystyle{ 2\sin^22x+3\sin 2x-2=0}\)

\(\displaystyle{ \sin 2x=t}\)

\(\displaystyle{ 2t ^{2}+3t-2=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=25}\)
\(\displaystyle{ t _{1} =-2}\) , \(\displaystyle{ t _{2}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x=-2}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin 2x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x\cos x=-1}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin x\cos x= \frac{1}{4}}\)

Nie wiem jak dalej to uprościć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie z podwojonym kątem.

Post autor: piasek101 »

Nie rozpisuj tych sinusów podwojonego kąta.

Możesz (dla wygody) podstawić \(\displaystyle{ 2x=t}\); rozwiązać i wrócić do podstawienia.
ODPOWIEDZ