Funkcje kąta połówkowego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
getchya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 paź 2013, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 6 razy

Funkcje kąta połówkowego

Post autor: getchya »

Muszę udowodnić, że to jest prawda, poprzez przekształcenie.

\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} = \frac{1 - \cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 13:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Funkcje kąta połówkowego

Post autor: Chromosom »

Zastosuj wzór na sinus i cosinus kąta podwojonego.
szw1710

Funkcje kąta połówkowego

Post autor: szw1710 »

Najszybciej chyba zrobić tak: \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2 x-\sin^2 x}\), skąd dostajemy \(\displaystyle{ 1-\cos\alpha=2\sin^2\frac{\alpha}{2}}\). Wstawiając to do licznika po prawej stronie natychmiast otrzymujemy naszą tożsamość.
getchya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 7 paź 2013, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 6 razy

Funkcje kąta połówkowego

Post autor: getchya »

dzięki
ODPOWIEDZ