naszkicować wykres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcel112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 paź 2013, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 18 razy

naszkicować wykres

Post autor: marcel112 »

witam! mam problem z naszkicowaniem wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sin( \cos x )}\) próbowałem to robić w ten sposób, że gdy \(\displaystyle{ x=0}\) to \(\displaystyle{ f(x)= \sin(1)}\) ale nie wiem co dalej.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

naszkicować wykres

Post autor: bartek118 »

Zacząłbym od znalezienia miejsc zerowych. Potem - widać, że funkcja jest \(\displaystyle{ 2\pi}\)-okresowa. Wartością największą będzie właśnie \(\displaystyle{ \sin (1)}\), a najmniejszą \(\displaystyle{ -\sin (1)}\). Funkcja jest w miarę regularna, więc jej wykres będzie podobny do zwykłego \(\displaystyle{ \cos}\).
ODPOWIEDZ