Równania Trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świecie
- Podziękował: 10 razy
Równania Trygonometryczne
Prosiłbym o dokładne tłumaczenie tego, bo nie za bardzo to rozumiem . Najlepiej, jakby ktoś mógłby to rozpisać, żebym zrozumiał . Chociaż część z tego . Będę bardzo wdzięczny!
1.\(\displaystyle{ cos(x+ \frac{ \pi }{6})=sin2x}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) w odp. ma wyjść \(\displaystyle{ x= \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{9}+ \frac{2k \pi }{3}}\)
2. \(\displaystyle{ cosx+cos2x=2 \Rightarrow Odp. x=2k \pi}\)
3. \(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{ \pi \cdot x}{2}+ 2cos \frac{ \pi \cdot x}{2}-1=0 \Rightarrow Odp. x=1+2k}\)
4. \(\displaystyle{ 2sinx=3ctgx \Rightarrow Odp. x=+/- \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
5. \(\displaystyle{ sin5x - sin3x = 2cos4x \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{8} + k \frac{ \pi }{4} \vee x= \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
6. \(\displaystyle{ tgx=sinx \Rightarrow Odp. x=k \pi}\)
7. \(\displaystyle{ cosx + sinx = \frac{cos2x}{1-sin2x} \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{4} + k \pi \vee x= \frac{3 \pi }{2} + 2k \pi \vee x=k \pi}\)
8. \(\displaystyle{ 4sin ^{4}+sin ^{2}x=2 \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{4} + k \frac{ \pi }{2}}\)
9. \(\displaystyle{ sinx+cosx=0 \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
10. \(\displaystyle{ sin( \frac{ \pi }{2}-x)=cos( \pi -x) \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
11. \(\displaystyle{ sinx-cosx=1 \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi \vee x= \pi +2k \pi}\)
12. \(\displaystyle{ \sqrt{3}cosx+sinx=1 \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{6}+ 2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi}\)
1.\(\displaystyle{ cos(x+ \frac{ \pi }{6})=sin2x}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) w odp. ma wyjść \(\displaystyle{ x= \frac{2 \pi }{3}+ 2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{9}+ \frac{2k \pi }{3}}\)
2. \(\displaystyle{ cosx+cos2x=2 \Rightarrow Odp. x=2k \pi}\)
3. \(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{ \pi \cdot x}{2}+ 2cos \frac{ \pi \cdot x}{2}-1=0 \Rightarrow Odp. x=1+2k}\)
4. \(\displaystyle{ 2sinx=3ctgx \Rightarrow Odp. x=+/- \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
5. \(\displaystyle{ sin5x - sin3x = 2cos4x \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{8} + k \frac{ \pi }{4} \vee x= \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
6. \(\displaystyle{ tgx=sinx \Rightarrow Odp. x=k \pi}\)
7. \(\displaystyle{ cosx + sinx = \frac{cos2x}{1-sin2x} \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{4} + k \pi \vee x= \frac{3 \pi }{2} + 2k \pi \vee x=k \pi}\)
8. \(\displaystyle{ 4sin ^{4}+sin ^{2}x=2 \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{4} + k \frac{ \pi }{2}}\)
9. \(\displaystyle{ sinx+cosx=0 \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{4} + k \pi}\)
10. \(\displaystyle{ sin( \frac{ \pi }{2}-x)=cos( \pi -x) \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
11. \(\displaystyle{ sinx-cosx=1 \Rightarrow Odp. x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi \vee x= \pi +2k \pi}\)
12. \(\displaystyle{ \sqrt{3}cosx+sinx=1 \Rightarrow Odp. x=- \frac{ \pi }{6}+ 2k \pi \vee x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świecie
- Podziękował: 10 razy
Równania Trygonometryczne
Np. w 1. zastosowałbym wzór cos(x+y)=cosx*cosy - sinx*siny, ale potem teoretycznie nie wiem, co dalej ;/
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równania Trygonometryczne
Używaj LaTeX-a, bo może być problem żeby się doczytać.
Tutaj akurat to nie zadziała, ponieważ równanie jest dość jadowite - wykorzystaj wzór redukcyjny i zamień np. sinusa po prawej na cosinus, przenieś wszystko na jedną stronę i wzór na różnicę cosinusów.
Tutaj akurat to nie zadziała, ponieważ równanie jest dość jadowite - wykorzystaj wzór redukcyjny i zamień np. sinusa po prawej na cosinus, przenieś wszystko na jedną stronę i wzór na różnicę cosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świecie
- Podziękował: 10 razy
Równania Trygonometryczne
Ok, ale mam pytanie, jak tego wzoru redukcyjnego użyć? Przepraszam, ale nie jestem jeszcze dobry w tych sprawach ;/. Najlepiej się ucze na przykładach właśnie ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 09:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świecie
- Podziękował: 10 razy
Równania Trygonometryczne
czyli \(\displaystyle{ cos(x+ \frac{ \pi }{6})=cos( \frac{ \pi }{2}-x) bedzie?}\)