wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

wykres funkcji

Post autor: milalp »

mam takie funkcje

f(x)=|sinx|
f(x)= -cosx
f(x)= 2sinx
f(x)=cos(x- pi/3)

dziś miałam pierwsza lekcje wykresów i nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2007, o 17:22 przez milalp, łącznie zmieniany 1 raz.
Gllen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska

wykres funkcji

Post autor: Gllen »

f(x)=|sinx| to co na dole kopiujesz nad oś a to co u góry bez zmian
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

wykres funkcji

Post autor: kolanko »

f(x)= -cosx

rusujesz sobie normalnie cos x a potem to co na dole dajesz na gorze a to co na gorze dajesz na dole... robisz odbicie lustrzane
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres funkcji

Post autor: Lorek »

Gllen pisze:to co na dole kopiujesz
Gllen, trochę precyzyjniej Oczywiście chodzi o to co pod lub nad osią OX.
oblivioon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 sty 2007, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin
Pomógł: 2 razy

wykres funkcji

Post autor: oblivioon »

To co masz poniżej osi OX odbijasz do góry, żeby cały wykres był nad osią OX (wyjdą takie pagórki, jeden przy drugim )

[ Dodano: 17 Kwiecień 2007, 17:37 ]
f(x)=2sinx, to wszystkie WARTOŚCI mnożysz x2, czyli wyjdzie rozciągnięty pionowo wykres, czyli wierzchołki będą w y=-2 lub y=2
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

wykres funkcji

Post autor: milalp »

dzieki wielkie juz sobie z tymi dałam rade dzięki wam a co z pozostałymi dwoma?
oblivioon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 sty 2007, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin
Pomógł: 2 razy

wykres funkcji

Post autor: oblivioon »

W ostatnim rysujesz wykres cosx i przesuwasz go o wektor [pi/3, 0]
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

wykres funkcji

Post autor: milalp »

w przykładzie 3 wyjdzie zbiór wartości może być taki dla sinx
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykres funkcji

Post autor: Lorek »

milalp pisze:może być taki dla sinx
dla \(\displaystyle{ \sin x}\) nie, ale dla \(\displaystyle{ 2 \sin x}\) jak najbardziej tak
ODPOWIEDZ