Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
Witam, wyszedł mi taki wynik (w pewnym zadaniu):
\(\displaystyle{ x \in \left( k \pi , \frac{\pi}{6} + k \pi \right) \vee x \in \left( \frac{ \pi}{2} +k \pi , \frac{5}{6} \pi + k \pi\right)}\)
Da się uprościć ?
Tak/Nie.
Dlaczego tak?/Dlaczego nie?
Jak to określać ? Słyszałem coś o metodzie rysunku (nic więcej poza tym, że istnieje) ? Da się algebraicznie to zrobić (nie lubię rysunków) ?
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ x \in \left( k \pi , \frac{\pi}{6} + k \pi \right) \vee x \in \left( \frac{ \pi}{2} +k \pi , \frac{5}{6} \pi + k \pi\right)}\)
Da się uprościć ?
Tak/Nie.
Dlaczego tak?/Dlaczego nie?
Jak to określać ? Słyszałem coś o metodzie rysunku (nic więcej poza tym, że istnieje) ? Da się algebraicznie to zrobić (nie lubię rysunków) ?
Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
Właśnie na szkicu (zrób od zera do \(\displaystyle{ 2\pi}\) dla pewności) najlepiej widać czy rozwiązania się nakładają.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
Dziękuję.
Czyli się nic nie powtarza ?
PS A na drugim rysunku to jest \(\displaystyle{ x \in \frac{\pi}{2} \pm \frac{\pi}{6} + k \pi}\) ?
[/url]
Czyli się nic nie powtarza ?
PS A na drugim rysunku to jest \(\displaystyle{ x \in \frac{\pi}{2} \pm \frac{\pi}{6} + k \pi}\) ?
[/url]
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
W pierwszym pola oznaczają przedziały, w drugim kropki oznaczają liczby dla \(\displaystyle{ k=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Uproszczenie wyniku - suma przedziałów.
Występują tutaj tylko wielokrotności \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{6} = 30^{ \cdot }}\)
Ciężko pomylić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) z . \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}= 3 \frac{ \pi }{6}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3} = 2 \frac{ \pi }{6}}\)
Ciężko pomylić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) z . \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}= 3 \frac{ \pi }{6}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3} = 2 \frac{ \pi }{6}}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 21:34 przez franek67, łącznie zmieniany 1 raz.