Jak potęgowanie f. tryg. przekształca jej wykres?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacman7c3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 95 razy
Pomógł: 1 raz

Jak potęgowanie f. tryg. przekształca jej wykres?

Post autor: pacman7c3 »

Jak w temacie: Jak potęgowanie funkcji trygonometrycznej przekształca jej wykres? Przekształcenia typu \(\displaystyle{ a+b \cdot \sin (c \cdot x+d)}\) znam, ale potęgowania nie. Jasna sprawa, że sprawdziłem sobie co dzieje się z wykresem podczas potęgowania (przy pomocy

Kod: Zaznacz cały

http://www.walterzorn.de/en/grapher/grapher_e.htm
), ale chciałbym zrozumieć to od strony algebraicznej.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 10:25 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Jak potęgowanie f. tryg. przekształca jej wykres?

Post autor: Kartezjusz »

Obawiam się, że reguł nie ma poza tym, że zachowują się miejsca zerowe i okres a dla nieparzystych potęg zachowuje się monotoniczność...
ODPOWIEDZ