Jak algebraicznie znaleźć punkty wspólne funkcji?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacman7c3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 95 razy
Pomógł: 1 raz

Jak algebraicznie znaleźć punkty wspólne funkcji?

Post autor: pacman7c3 »

Mamy \(\displaystyle{ f(x)=\cos x}\) i \(\displaystyle{ g(x)= \frac{3x}{2\pi}}\). Z wykresu można odczytać punkt przecięcia \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}}\). Jak wyznaczyć punkt przecięcia dwóch (i więcej) funkcji algebraicznie?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Jak algebraicznie znaleźć punkty wspólne funkcji?

Post autor: bakala12 »

Przyrównać ich wzory i rozwiązać równanie. Z resztą nie zawsze jest to proste.
pacman7c3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 95 razy
Pomógł: 1 raz

Jak algebraicznie znaleźć punkty wspólne funkcji?

Post autor: pacman7c3 »

No właśnie, właściwie to moje pytane powinno brzmieć: jak rozwiązać \(\displaystyle{ \cos x=\frac{3x}{2\pi}}\)? Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) z tego równania?-- 23 paź 2013, o 23:57 --\(\displaystyle{ x=\frac{2 \pi \cos x}{3}}\) jest oczywiste, ale to chyba nie jest wyznaczenie \(\displaystyle{ x}\), bo mamy go jeszcze w \(\displaystyle{ \cos x}\)...?
ODPOWIEDZ