Jak rozwiazywac zadania typu tg2=tgx , sin3x=sin(x+pi/4) ?
tutaj luka52 napisal jakies rozwiazanie ale zabardzo to do mnie nie przemawia (moze nie rozumiem)
Prosze o szersze wyjasnienie jak najszybciej.
Takie same funkcje , rozne argumenty
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Takie same funkcje , rozne argumenty
Ogólnie:
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ sinx=sina}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+2k\pi x=(\pi-a)+2k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ cosx=cosa}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+2k\pi x=-a+2k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ tgx=tga}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ ctgx=ctga}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+k\pi}\)
Wszędzie:
\(\displaystyle{ k\in{C}}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ sinx=sina}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+2k\pi x=(\pi-a)+2k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ cosx=cosa}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+2k\pi x=-a+2k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ tgx=tga}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+k\pi}\)
Gdy mamy:
\(\displaystyle{ ctgx=ctga}\)
to:
\(\displaystyle{ x=a+k\pi}\)
Wszędzie:
\(\displaystyle{ k\in{C}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Takie same funkcje , rozne argumenty
Dzieki za te wzory , naucze sie ich na pamiec i na kartkowke starczy ;] Moze kiedys zrosumiem czemu tak , a nie inaczej.
Wiem jak sie rozwiazuje nierownosci i rownosci trygonomotryczne , tylko ten konkretny przypadek ze wystepuja 2 te same funkcji mnie zastanawial...
Wiem jak sie rozwiazuje nierownosci i rownosci trygonomotryczne , tylko ten konkretny przypadek ze wystepuja 2 te same funkcji mnie zastanawial...
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2007, o 19:27 przez arecek, łącznie zmieniany 1 raz.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Takie same funkcje , rozne argumenty
arecek, narysuj sobie sinusoide i prosta y=0,5 wtedy zobaczysz ze w jednym okresie oba wykresy maja dwa punktu wspolne, ktore sa rozwiazaniami rownania \(\displaystyle{ sinx=0,5}\). Na podstawie tego sa te wzory