zamiana na postać iloczynową

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: Fritillaria »

Chciałabym poprosić o sprawdzenie kilku przykładów:

\(\displaystyle{ \tg \alpha - \ctg \alpha = \frac{\sin ^{2} \alpha - \cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha \cdot \cos \alpha } = \frac{2\left[ \sin ^{2} \alpha - \sin ^{2} \left( \frac{ \pi }{2} - \alpha \right) \right]}{\sin \alpha \cdot \cos \alpha }}\)

I ten nawias z licznika rozpisałam jeszcze ze wzoru skróconego mnożenia.


\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha - \sin ^{2} \beta = \left( \sin \alpha - \sin \beta \right) \left( \sin \alpha + \sin \beta \right) = 4 \cos \frac{ \alpha + \beta }{2} \cos ^{2} \frac{ \alpha - \beta }{2} \sin \frac{ \alpha + \beta }{2}}\)

I w tym przykładzie wydaje mi się, że będzie się dało to jeszcze bardziej skrócić, tylko nie mam pomysłu jak, więc liczę na pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 16:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ \tg\alpha-\ctg\alpha=\frac{\sin^2\alpha-\cos^2\alpha}{\sin\alpha\cos\alpha}=\frac{-\cos 2\alpha}{\frac{1}{2}\sin 2\alpha}=-2\ctg 2\alpha}\)

W drugim przykładzie powinno być \(\displaystyle{ (\sin\alpha-\sin\beta)(\sin\alpha+\sin\beta)=2\sin\frac{\alpha-\beta}{2}\cos\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot 2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\). Pogrupuj odpowiednio czynniki i skorzystaj ze wzoru na sinus podwojonego kąta.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: Fritillaria »

Ojej, źle zapisałam wzór i zrobiłam na nim wszystkie zadania.. No, ale nie ważne. Mam jeszcze pytanie, jak zostanie mi na przykład (wiem, że wyjdzie inaczej, ale nie chce mi się pisać całości) postać \(\displaystyle{ \sin 2 \cdot \frac{\alpha-\beta}{2}}\) To mogę te dwójki skrócić, prawda?

EDIT. Mam jeszcze pytanie w jaki sposób zamienić na postać iloczynową tę sumę:

\(\displaystyle{ 1 + \sin \alpha + \cos \alpha}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: lukasz1804 »

Możesz skrócić te dwójki.

Drugi spróbuj z jedynki tryg. i wzorów na sinus/kosinus podwojonego kąta: \(\displaystyle{ \sin^2\frac{\alpha}{2}+\cos^2\frac{\alpha}{2}+2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}+\cos^2\frac{\alpha}{2}-\sin^2\frac{\alpha}{2}}\)
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: Fritillaria »

Szczerze mówiąc nie rozumiem jak Ty to zapisałeś, mógłbyś mi wytłumaczyć?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: lukasz1804 »

Potraktowałem kąt jako podwojenie kąta połówkowego. I dalej te tożsamości, o których wyżej wspomniałem.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: Fritillaria »

Ogólnie nie poznaliśmy w szkole definicji kątów połówkowych i jak teraz na nie patrzę to jeszcze bardziej nie wiem jak to rozwiązać. Mógłbyś mi to rozpisać (albo wymyślić jakiś inny sposób rozwiązania bez znajomości owych kątów)?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: lukasz1804 »

Tu nie trzeba wiele umieć. Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ \alpha=2\cdot\frac{\alpha}{2}}\). Wobec tego kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) można traktować jako podwojenie kąta \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\).

Jedynkę trygonometryczną można zastosować dla dowolnego kąta, w szczególności dla kąta o mierze \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\). Mamy zatem
\(\displaystyle{ 1=\sin^2\frac{\alpha}{2}+\cos^2\frac{\alpha}{2}}\).
Dalej ze wzorów na sinus i kosinus podwojonego kąta mamy
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\sin\left(2\cdot\frac{\alpha}{2}\right)=2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\cos\left(2\cdot\frac{\alpha}{2}\right)=\cos^2\frac{\alpha}{2}-\sin^2\frac{\alpha}{2}}\).
Stąd \(\displaystyle{ 1+\sin\alpha+\cos\alpha=\left(\sin^2\frac{\alpha}{2}+\cos^2\frac{\alpha}{2}\right)+2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}+\left(\cos^2\frac{\alpha}{2}-\sin^2\frac{\alpha}{2}\right)=2\cos^2\frac{\alpha}{2}+2\sin\frac{\alpha}{2}\cos\frac{\alpha}{2}=2\cos\frac{\alpha}{2}\left(\cos\frac{\alpha}{2}+\sin\frac{\alpha}{2}\right)}\).
I już mamy postać iloczynową.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 17 lut 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 6 razy

zamiana na postać iloczynową

Post autor: Fritillaria »

Jak zapisałeś, to jest takie proste, że aż wstyd, że sama tego nie wymyśliłam.
Dziękuję bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ