cos(z) ograniczenia
cos(z) ograniczenia
sprawdz czy zbior jest ograniczony jak tak to podaj jego ograniczenia \(\displaystyle{ \cos (z)}\)dla z nalezacych do całkowitych
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 19:07 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
cos(z) ograniczenia
Niech \(\displaystyle{ A=\{\cos z\,:\,z\in\ZZ\}}\). Mamy \(\displaystyle{ \sup A=1}\), \(\displaystyle{ \inf A=-1}\). Oczywiście \(\displaystyle{ z\in\ZZ\implies -1\le\cos z\le 1}\), więc mamy ograniczenia. Celem pokazania, że jedynka jet kresem górnym, należy sprawdzić, że dla każdego \(\displaystyle{ \varepsilon>0}\) istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ k,m}\) takie, że \(\displaystyle{ |2k\pi-m|<\varepsilon}\). Następnie korzystamy z jednostajnej ciągłości cosinusa. A dokładniej, z warunku Lipschitza: \(\displaystyle{ |\cos\alpha-\cos\beta|\le|\alpha-\beta|}\). Podobnie pokazujemy też, że kresem dolnym jest \(\displaystyle{ -1}\). Odpowiednia nierówność to wtedy \(\displaystyle{ |(2k+1)\pi-m|\le\varepsilon}\).
Wspomniany lemat wynika np. z tego, że liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2\pi}\) są niewspółmierne. Mamy mianowicie takie twierdzenie, że jeśli liczby\(\displaystyle{ a,b}\)są niewspółmierne, to zbiór \(\displaystyle{ \{ma+nb:m,n\in\ZZ\}}\) jest gęsty na prostej.
Oj, za dużo powiedziałem. Chodziło tylko o ograniczenia. Ja wykazałem dużo, dużo więcej.
Wspomniany lemat wynika np. z tego, że liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2\pi}\) są niewspółmierne. Mamy mianowicie takie twierdzenie, że jeśli liczby\(\displaystyle{ a,b}\)są niewspółmierne, to zbiór \(\displaystyle{ \{ma+nb:m,n\in\ZZ\}}\) jest gęsty na prostej.
Oj, za dużo powiedziałem. Chodziło tylko o ograniczenia. Ja wykazałem dużo, dużo więcej.