Prosty przykład z wyznaczenia funkcji odwrotnej do tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 5 razy

Prosty przykład z wyznaczenia funkcji odwrotnej do tangensa

Post autor: pasasap »

Funkcja \(\displaystyle{ f\left( x\right) = \tg x}\) ma określoną dziedzinę: \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{ \pi }{2}; \frac{3 \pi }{2} \right)}\). Jak znaleźć funkcję odwrotną do tej?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Prosty przykład z wyznaczenia funkcji odwrotnej do tangensa

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ f^{-1}(x)=\arctan x+\pi}\)
ODPOWIEDZ