Proszę o pomoc, nawet nie mam zielonego pojęcia jak go zacząć:
\(\displaystyle{ \cos \left( \log _{9} x^{4}\right) - 3\sin \left( \frac{ \pi }{2} + \log _{3} x\right) = \cos \left( \log _{ \sqrt{3} }1\right)}\)
Pozdrawiam.
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, o 17:08 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 09:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wieś
- Podziękował: 26 razy
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
Proszę o znalezienie błędu w moim rozwiązaniu zadania (Wolfram Alpha podaje mi inaczej):
\(\displaystyle{ \cos \log _{9}x^{4} - 3 \sin \left( \frac{\pi}{2} + \log_{3} x\right) = \cos \log_{ \sqrt{3} }1}\)
Zmieniamy podstawy logarytmów (pierwszy składnik sumy po lewej stronie) na takie same, korzystamy ze wzoru redukcyjnego (drugi składnik sumy). Zauważamy zależność do potęgi zero po prawej stronie.
\(\displaystyle{ \cos \frac{1}{2} \log _{3}x^{4} - 3 \cos \log_{3} x= 0}\)
Przenosimy potęgę przed logarytm (pierwszy składnik sumy) i wymnażamy przez pól.
\(\displaystyle{ \cos 2 \log _{3}x - 3 \cos \log_{3} x= 0}\)
Niech: \(\displaystyle{ t=\log_{3} x}\) , stąd:
\(\displaystyle{ \cos 2t - 3 \cos t = 0}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ \cos t = 2 cos^{2} t -1}\), stąd:
\(\displaystyle{ 2 \cos^{2} t - 3 cos t - 1= 0}\)
I już Walphram Alpha pokazuje mi, że mam błąd...
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \cos \log _{9}x^{4} - 3 \sin \left( \frac{\pi}{2} + \log_{3} x\right) = \cos \log_{ \sqrt{3} }1}\)
Zmieniamy podstawy logarytmów (pierwszy składnik sumy po lewej stronie) na takie same, korzystamy ze wzoru redukcyjnego (drugi składnik sumy). Zauważamy zależność do potęgi zero po prawej stronie.
\(\displaystyle{ \cos \frac{1}{2} \log _{3}x^{4} - 3 \cos \log_{3} x= 0}\)
Przenosimy potęgę przed logarytm (pierwszy składnik sumy) i wymnażamy przez pól.
\(\displaystyle{ \cos 2 \log _{3}x - 3 \cos \log_{3} x= 0}\)
Niech: \(\displaystyle{ t=\log_{3} x}\) , stąd:
\(\displaystyle{ \cos 2t - 3 \cos t = 0}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ \cos t = 2 cos^{2} t -1}\), stąd:
\(\displaystyle{ 2 \cos^{2} t - 3 cos t - 1= 0}\)
I już Walphram Alpha pokazuje mi, że mam błąd...
Proszę o pomoc.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale jakoś nie zauważyłem Twojej odpowiedzi.
Błąd popełniasz już na początku po prawej stronie. Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \cos \log_{\sqrt{3}}1= \cos 0 = 1}\)
Pozdrawiam!
Błąd popełniasz już na początku po prawej stronie. Zauważ, że:
\(\displaystyle{ \cos \log_{\sqrt{3}}1= \cos 0 = 1}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
dalsze rachunki są dobre, w sensie przekształcanie lewej strony, tylko ten \(\displaystyle{ \cos0}\) na początku masz źle
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczno-logarytmiczne.
Powinno być raczej:
\(\displaystyle{ \cos \frac{1}{2} \log _{3}x^{4} + 3 \cos \log_{3} x= 2}\)
dodana wartość \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) zmienia znak przy zmianie na cosinus
\(\displaystyle{ \cos \frac{1}{2} \log _{3}x^{4} + 3 \cos \log_{3} x= 2}\)
dodana wartość \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) zmienia znak przy zmianie na cosinus