Tożsamość trygonometryczna.
- kate_katiki
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Croatia
- Podziękował: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna.
Mam problem z podobnym zadaniem. Prosze o pomoc
zapisz odpowiednie zalozenia i sprawdz czy podane równanie jest tozsamoscia trygonometryczna:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{1-\cos x}{\sin x}}\)
jak doprowadzic do tego zeby L=P, bo dziedzina to chba bedzie x≠0+k pi
1. Nie dopisujemy się do tematów innych. 2. Piszemy czytelnie. Lorek
zapisz odpowiednie zalozenia i sprawdz czy podane równanie jest tozsamoscia trygonometryczna:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{1-\cos x}{\sin x}}\)
jak doprowadzic do tego zeby L=P, bo dziedzina to chba bedzie x≠0+k pi
1. Nie dopisujemy się do tematów innych. 2. Piszemy czytelnie. Lorek
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2007, o 16:25 przez kate_katiki, łącznie zmieniany 1 raz.
- kate_katiki
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Croatia
- Podziękował: 1 raz
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Tożsamość trygonometryczna.
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{1-\cos x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\sin x(1-cosx)}{(1+\cos x)\cdot(1-cosx)}=\frac{\sin x-sinxcosx}{1-\cos^2x}=\frac{sinx(1-cosx)}{sin^2x}=\frac{1-cosx}{sinx}}\)
[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 17:16 ]
Założenia:
\(\displaystyle{ cosx\neq -1x\neq \pi +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ sinx\neq 0x\neq k\pi}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\sin x(1-cosx)}{(1+\cos x)\cdot(1-cosx)}=\frac{\sin x-sinxcosx}{1-\cos^2x}=\frac{sinx(1-cosx)}{sin^2x}=\frac{1-cosx}{sinx}}\)
[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 17:16 ]
Założenia:
\(\displaystyle{ cosx\neq -1x\neq \pi +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ sinx\neq 0x\neq k\pi}\)
- kate_katiki
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Croatia
- Podziękował: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna.
Dzieki wielkie w sumie to chodzi o cos podobnego jak usuwanie niewymiernoasci z mianownika z zastosowaniem wzoru skróconego mnozenia!! wow jakie to proste thx
- kate_katiki
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 kwie 2007, o 10:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Croatia
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Tożsamość trygonometryczna.
Mi nauczyciel zawsze mowi, ze jesli jest to dowod tozsamosci to trzeba wyjsc z jednej strony i dojsc do drugiej, wiec jak dla mnie nie mozna POZDRO