Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Witam. Mam taki jeden mały problem. Muszę złożyć rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ (\sin (x))^{2} - \sin (x) - 1 < 0}\) ze zbiorem: \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi ; \frac{7 \pi }{6} + 2k \pi \right)}\)
Nie mam pojęcia gdyż rozwiązaniem nierówności jest zbiór z niewymiernymi pierwiastkami. Jeśli nie da się tego zrobić, to doradźcie mi przynajmniej jak to zapisać żeby miało ręce i nogi?
\(\displaystyle{ (\sin (x))^{2} - \sin (x) - 1 < 0}\) ze zbiorem: \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi ; \frac{7 \pi }{6} + 2k \pi \right)}\)
Nie mam pojęcia gdyż rozwiązaniem nierówności jest zbiór z niewymiernymi pierwiastkami. Jeśli nie da się tego zrobić, to doradźcie mi przynajmniej jak to zapisać żeby miało ręce i nogi?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 19:57 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Chcesz częęść wspólną ? Tutaj w podanym przedziale też masz niewymierne i znasz wartości sinusów tych kąątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Tak chcę część wspólną(iloczyn) tych zbiorów. Masz rację, znam wartości sinusów tych kątów, ale co mi to daje jak ja nie umiem zapisać rozwiązań tej nierówności w formie \(\displaystyle{ x_0 + k\pi}\) tak żeby to jakoś wygladało. Możecie mi jakoś tak łopatologicznie to wyjaśnić? Byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Podstaw \(\displaystyle{ t= \sin(x)}\)
dostaniesz nierówność kwadratową
\(\displaystyle{ t^2-t-1<0}\)
Rozwiąż ją, wróć do starych zmiennych i skojarz z przedziałami, do których ma należeć \(\displaystyle{ x}\)
Podpowiem:
\(\displaystyle{ t \in \left( \frac{1- \sqrt{5} }{2}, \ \frac{1+ \sqrt{5} }{2} \right)}\)
dostaniesz nierówność kwadratową
\(\displaystyle{ t^2-t-1<0}\)
Rozwiąż ją, wróć do starych zmiennych i skojarz z przedziałami, do których ma należeć \(\displaystyle{ x}\)
Podpowiem:
\(\displaystyle{ t \in \left( \frac{1- \sqrt{5} }{2}, \ \frac{1+ \sqrt{5} }{2} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
No tak, to dokładnie zrobiłem, z tym że prawy przedział trzeba ograniczyć do \(\displaystyle{ 1}\), bo \(\displaystyle{ \sin x}\) ma przedział od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\) wiec zmienna \(\displaystyle{ t}\) również. Natomiast, jak ja mam ten pierwiastek zamienić na jakiś konkretny argument na osi \(\displaystyle{ x}\)? Tego nie ogarniam po prostu.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 20:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Zauważ, że
\(\displaystyle{ -1<\frac{1- \sqrt{5} }{2}<- \frac{1}{2}}\)
zaś
\(\displaystyle{ \frac{1+ \sqrt{5} }{2}>1}\)
spróbuj określić, sinusowi jakiego ułamka liczby \(\displaystyle{ -\pi}\) jest bliska liczba \(\displaystyle{ \ \frac{1- \sqrt{5}}{2}}\)
Szukaj w pobliżu \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ -1<\frac{1- \sqrt{5} }{2}<- \frac{1}{2}}\)
zaś
\(\displaystyle{ \frac{1+ \sqrt{5} }{2}>1}\)
spróbuj określić, sinusowi jakiego ułamka liczby \(\displaystyle{ -\pi}\) jest bliska liczba \(\displaystyle{ \ \frac{1- \sqrt{5}}{2}}\)
Szukaj w pobliżu \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Jak tak sobie rozpisałem, to zauważyłem że gdy jest spełniony ten mój przedział, to spełniona jest zawsze moja nierównośc, to prawda? Bo nierówność jest spełniona dla \(\displaystyle{ x}\) większych od \(\displaystyle{ -0,61}\) a przedział jest spełniony dla \(\displaystyle{ x}\) większych od \(\displaystyle{ -0,5}\). Natomiast oba przedziały są ograniczone do \(\displaystyle{ 1}\). Zatem rozwiązaniem jest tak naprawdę przedział podany przeze mnie?
Czyli ogólnie rozwiązaniem jest przedział:
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}+ 2k \pi; \frac{7}{6} \pi + 2k \pi}\)
Czyli ogólnie rozwiązaniem jest przedział:
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}+ 2k \pi; \frac{7}{6} \pi + 2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, o 23:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Hmmm... To jeszcze nie jest przedział.zwierze pisze:Czyli ogólnie rozwiązaniem jest przedział:
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}+ 2k \pi; \frac{7}{6} \pi + 2k \pi}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Dostawiając jedynie nawiasy - to już staje się przedziałem
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
Ale możesz dostawić różne nawiasy i możesz to zrobić dobrze bądź źle.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Złożenie rozwiązania z nierównością trygonometryczną
To przedział z lewej strony będzie chyba otwarty, a z prawej domknięty, tak?