równianie cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czarny93123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 12 lut 2013, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PK
Podziękował: 75 razy

równianie cyklometryczne

Post autor: czarny93123 »

\(\displaystyle{ \arccos(-x)+\arccos(x)=\pi}\)
wie ktos moze jak rozwiazac takie równanie?
z góry dzieki za pomoc:)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

równianie cyklometryczne

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \arccos\ (-x) = \pi - \arccos\ x}\)
czarny93123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 12 lut 2013, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PK
Podziękował: 75 razy

równianie cyklometryczne

Post autor: czarny93123 »

co daje przerzucenie tego na prawa strone?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

równianie cyklometryczne

Post autor: bakala12 »

czarny93123, to co napisał mortan517, to jest tożsamość, tzn. zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ x \in \left[ -1,1\right]}\)
ODPOWIEDZ