\(\displaystyle{ 0=2\arcsin\left( \frac{3x+2}{5} \right)+ \frac{\pi}{2}}\)
Jak wam wychodzi?. Mi wyszło \(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{2}-2 }{3}}\)
Rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 352
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 162 razy
Rozwiązać równanie
Dzięki. DO wyniku już doszdlem. Jednak ten wykres w linku nie jest proporcjonalny...
-- 10 paź 2013, o 23:45 --
Wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2\arcsin\left( \frac{3x+2}{5} \right)+ \frac{\pi}{2}}\) jest zniekształcony czy jest normalny i jedynie przesunięty?-- 10 paź 2013, o 23:47 --Mógłbyś narysować wykres z normalnymi jednostkami?
-- 10 paź 2013, o 23:45 --
Wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2\arcsin\left( \frac{3x+2}{5} \right)+ \frac{\pi}{2}}\) jest zniekształcony czy jest normalny i jedynie przesunięty?-- 10 paź 2013, o 23:47 --Mógłbyś narysować wykres z normalnymi jednostkami?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Rozwiązać równanie
Narysuj sam, to nie takie trudne. Ale jak koniecznie chcesz korzystać z Wolframa, to wpisz
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) obierasz sobie jako dowolne liczby, aby odpowiednio dopasować rozmiar wykresu do swoich oczekiwań. Oczywiście poziome linie które rozpoczynają się od końców krzywej cyklometrycznej to fikcja stworzona przez program.
Kod: Zaznacz cały
plot 2arcsinleft( frac{3x+2}{5}
ight)+ frac{pi}{2} for x = a to b