\(\displaystyle{ 2 \arcsin x = \arcsin \left( \frac{6x}{5} \right)}\)
jakoś nie mogę tego ugryźć, jakieś podpowiedzi mile widziane
rozwiąż równanie, arcusy
rozwiąż równanie, arcusy
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin 2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\arcsin u=\sqrt{1-u^2}}\). Obie strony równania obłóż sinusem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
rozwiąż równanie, arcusy
mógłbyś precyzjniej? tj. czy chodzi Ci o taki myk?szw1710 pisze: Obie strony równania obłóż sinusem.
\(\displaystyle{ 2 \sin( \arcsin x )= \sin( \arcsin( \frac{6x}{5} ))}\)
bo to jest raczej źle imo
rozwiąż równanie, arcusy
Lewą stronę źle przekształcasz. Co napisałem o \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1931
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 145 razy
- Pomógł: 320 razy
rozwiąż równanie, arcusy
no miałem to dzisiaj na zajęciach ten przykład i była mała dygresja czy można to obłożyć sinusem - nie można. Poprawny wynik to 0 (z wykresu)