Oblicz wartość wyrażenia
- push
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 19 wrz 2013, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 8 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \tg \alpha = 2}\). Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ w=2\cos ^{2} \alpha -1}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, o 22:41 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Oblicz wartość wyrażenia
Znając tangens kąta ostrego łatwo wyznaczyć pozostałe funkcje trygonometryczne. Rozważ układ równań:
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=2,\quad\cos^2\alpha+\sin^2\alpha=1}\).
Wiesz ponadto, że \(\displaystyle{ \sin\alpha>0}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\alpha>0}\).
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=2,\quad\cos^2\alpha+\sin^2\alpha=1}\).
Wiesz ponadto, że \(\displaystyle{ \sin\alpha>0}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\alpha>0}\).