Wykres funkcji -> zapis

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pacx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska: d
Podziękował: 6 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: Pacx »

Witam serdecznie, mam taki wykres funkcji



i nie za bardzo wiem jak go zapisać, wygląda to na funkcję sinusa z czegoś w tym przedziale, a ja przyznam, że nie wiem jak wykonać, w tym przypadku, przejście z wykresu na zapis.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: piasek101 »

Tam jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{\omega}}\)
Pacx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska: d
Podziękował: 6 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: Pacx »

Tak.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: piasek101 »

A na pionowej co jest.

Co do kształtu wykresu - to masz go przybliżyć wzorem ? To do sinusa może być.
Pacx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska: d
Podziękował: 6 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: Pacx »

Na pionowej są wartość 1,2 itd. na poziomej jest oś czasu. generalnie chodzi o to, że dostałem taki wykres i muszę znaleźć transformatę Laplace'a, z policzeniem jej nie będzie problemu.

Co do wykresu jest to jakiś sygnał, który muszę przybliżyć wzorem. Wykres ma kształt sinusoidalny, ale przydałaby się tutaj jakaś konkretna funkcja sinus, a ja nie za bardzo wiem jak do niej dojść.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: cosinus90 »

Skoro ma największą wartość dla 1, a pierwsze przecięcie z osią OX następuje w punkcie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{\omega}}\), to można spekulować że będzie to funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \sin\omega x}\).
Pacx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 3 paź 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska: d
Podziękował: 6 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: Pacx »

Dzięki, faktycznie nie pomyślałem, o sprawdzeniu czy nie jest to krotność sinusa.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Wykres funkcji -> zapis

Post autor: cosinus90 »

Gwoli ścisłości - to nie jest krotność sinusa, a krotność argumentu sinusa
ODPOWIEDZ