Tanges do kwadratu
Tanges do kwadratu
Może mi ktoś objaśnić jak obliczyć: \(\displaystyle{ \frac{2\cdot 1,7}{\tg ^{2}0,04625^\circ} = ?}\)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2013, o 22:38 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Tanges do kwadratu
Kąt tangensa jest na tyle mały, że chyba spokojnie mozna przybliżyć to argumentem:
\(\displaystyle{ 0,04625^o=2\pi\frac{0,04625}{360}\\
\tan \left(2\pi\frac{0,04625}{360} \right) \approx 2\pi\frac{0,04625}{360}}\)
\(\displaystyle{ 0,04625^o=2\pi\frac{0,04625}{360}\\
\tan \left(2\pi\frac{0,04625}{360} \right) \approx 2\pi\frac{0,04625}{360}}\)