\(\displaystyle{ \sin^2 37^{\circ} + \sin^2 53^{\circ} =}\)
Moi Mili, proszę o podpowiedź. Jak ja to mam rozwiązać? (Bez użycia tabel.)
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
A więc, stosując wzory:
\(\displaystyle{ \sin^2 37^{\circ} + \sin^2 \left( 90^{\circ}-37^{\circ} \right) = \sin^2 37^{\circ} + (\sin^2 90^{\circ})(\cos^2 37^{\circ})-(\cos^2 90^{\circ})(\sin^2 37^{\circ}) = \sin^2 37^{\circ} + \cos^2 37^{\circ} = 1}\)
Moje wątpliwości budziły w tym równaniu kwadraty, ponieważ mam wzór:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha - \beta) = \sin\alpha \cos\beta - \cos\alpha \sin\beta}\),
czyli bez kwadratów, ale widocznie można go też tutaj zastosować. Czy mam rację?
\(\displaystyle{ \sin^2 37^{\circ} + \sin^2 \left( 90^{\circ}-37^{\circ} \right) = \sin^2 37^{\circ} + (\sin^2 90^{\circ})(\cos^2 37^{\circ})-(\cos^2 90^{\circ})(\sin^2 37^{\circ}) = \sin^2 37^{\circ} + \cos^2 37^{\circ} = 1}\)
Moje wątpliwości budziły w tym równaniu kwadraty, ponieważ mam wzór:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha - \beta) = \sin\alpha \cos\beta - \cos\alpha \sin\beta}\),
czyli bez kwadratów, ale widocznie można go też tutaj zastosować. Czy mam rację?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
równanie trygonometryczne
No skąd, oczywiście, że nie możesz. To, że wyszedł Ci poprawny wynik, to tylko szczęśliwy zbieg okoliczności.pacman7c3 pisze:Moje wątpliwości budziły w tym równaniu kwadraty, ponieważ mam wzór:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha - \beta) = \sin\alpha \cos\beta - \cos\alpha \sin\beta}\),
czyli bez kwadratów, ale widocznie można go też tutaj zastosować. Czy mam rację?
Dużo prościej jest skorzystać z prostego wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \sin\left( 90^\circ-\alpha\right)=\cos\alpha.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 95 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
A czy \(\displaystyle{ \sin^2\left( 90^\circ-\alpha\right)=\cos^2\alpha}\)?Jan Kraszewski pisze:Dużo prościej jest skorzystać z prostego wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \sin\left( 90^\circ-\alpha\right)=\cos\alpha.}\)