1. Wykaż, że pole powierzchni wielokąta foremnego o \(\displaystyle{ n}\) bokach wpisanego w koło o promieniu \(\displaystyle{ r}\) wynosi \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}nr^2\sin\frac{360^{\circ}}{n}}\).
2. Wykaż, że pole powierzchni wielokąta foremnego o \(\displaystyle{ n}\) bokach opisanego na kole o promieniu \(\displaystyle{ r}\) wynosi \(\displaystyle{ S=nr^2\tg\frac{180^{\circ}}{n}}\).
Szczerze, to coś mi dzwoni, ale nie wiem nawet w którym kościele...
wykaż że pole wielokąta opisanego wynosi...
-
- Administrator
- Posty: 34230
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
wykaż że pole wielokąta opisanego wynosi...
Podziel wielokąt na trójkąty o wspólnym wierzchołku w środku koła.
JK
JK