\(\displaystyle{ \sin x - \cos x = 1 \\
\sin^{2} x + \cos ^{2} x - 2\sin x \cdot cosx = 1\\
\sin 2x = 0}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2}}\) \(\displaystyle{ \vee x = \pi}\) itd.
Więc \(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} + k \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ k \in Z}\)
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
Ogólnie ok. Ale podnoszenie równań stronami do kwadratu nie jest do końca legalne. Sprawdź, które liczby spełniają Twoje równanie, a które nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
Faktycznie, gdy podstawię nie każdy mój wynik się zgadza. Mógłbyś zrobić ten przykład poprawnie ?bakala12 pisze:Ogólnie ok. Ale podnoszenie równań stronami do kwadratu nie jest do końca legalne. Sprawdź, które liczby spełniają Twoje równanie, a które nie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
\(\displaystyle{ \cos x=\sin \left(\frac{\pi}{2}-x\right)=-\sin\left(x-\frac{\pi}{2}\right)}\)
I tym razem możesz zastosować wzór na sumę sinusów.
I tym razem możesz zastosować wzór na sumę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
A dlaczego nie można podnieść wyrażenia \(\displaystyle{ \sin x - \cos x}\) do kwadratu ?yorgin pisze:\(\displaystyle{ \cos x=\sin \left(\frac{\pi}{2}-x\right)=-\sin\left(x-\frac{\pi}{2}\right)}\)
I tym razem możesz zastosować wzór na sumę sinusów.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż rówanie - sprawdzenie
Można, ale wtedy trzeba uważać na to, co wychodzi na końcu. Wszak nie jest prawdą, że
\(\displaystyle{ a=b\iff a^2=b^2}\)
Zachodzi tylko wynikanie
\(\displaystyle{ a=b\Rightarrow a^2=b^2}\).
Równanie kwadratowe ma więcej rozwiązań, niż to wyjściowe, więc zbędne trzeba usunąć. bakala12 Ci to ładnie napisał wcześniej.
\(\displaystyle{ a=b\iff a^2=b^2}\)
Zachodzi tylko wynikanie
\(\displaystyle{ a=b\Rightarrow a^2=b^2}\).
Równanie kwadratowe ma więcej rozwiązań, niż to wyjściowe, więc zbędne trzeba usunąć. bakala12 Ci to ładnie napisał wcześniej.