Oblicz równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Scruffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 2 razy

Oblicz równanie

Post autor: Scruffy »

\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\)
Moje pytanie brzmi jak zabrać się za ów równanie ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz równanie

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \cos x=\sin \left(\frac{\pi}{2}-x\right)}\)

Następnie skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz równanie

Post autor: »

Najprościej chyba przekształcić równoważnie:
\(\displaystyle{ \sin x = - \cos x\\
\frac{\sin x}{\cos x} = -1\\
\tg x = -1}\)


Q.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Oblicz równanie

Post autor: liu »

Tylko wypada coś napomknąć o przypadku, gdy \(\displaystyle{ \cos x = 0}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz równanie

Post autor: »

Można też uznać za oczywiste, że sinus i cosinus nie mogą się jednocześnie zerować i przemilczeć sprawę ;).

Q.
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Oblicz równanie

Post autor: liu »

Jak ktoś rozwiązuje takie zadania to można założyć, że oczekuje się od niego wypisywania wszelkich oczywistości;)
ODPOWIEDZ