Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
Zrobiłem tak, ale niestety nie wiem co dalej z tym zrobić.bakala12 pisze:Najpierw dziedzina. Potem proponuję podnieść stronami do kwadratu.
Doszedłem do momentu :
\(\displaystyle{ 1 =[ \frac{\cos ^{2}x - \sin ^{2}x }{1-\sin 2x } ] ^{2}}\)
Niestety w dalszych obliczeniach już się gubię.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozwiąż równanie
Użyj jedynki trygonometrycznej.do jedynki w mianowniku, sinus podwojony rozpisz. Otrzymasz w mianowniku wzór skróconego mnożenia, ,a źle wykorzystałeś wzór skróconego mnożenia dla lewej strony....
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 lip 2013, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 1 + \sin 2x = [ \frac{1 - 2\sin ^{2} x}{(\cos x - \sin x) ^ {2}} ] ^{2}}\)Kartezjusz pisze:Użyj jedynki trygonometrycznej.do jedynki w mianowniku, sinus podwojony rozpisz. Otrzymasz w mianowniku wzór skróconego mnożenia, ,a źle wykorzystałeś wzór skróconego mnożenia dla lewej strony....
I co dalej z tym zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozwiąż równanie
ja miałem na myśli, żeby zapisać to tak:
\(\displaystyle{ 1+\sin 2x= \frac{\cos^{2}2x}{(1-\sin 2x)^{2}}}\)
I po prawej stronie robimy porządek:
\(\displaystyle{ \cos^{2}2x=1-\sin^{2}2x=\left( 1-\sin 2x\right)\left( 1+\sin 2x\right)}\)
I się pewne rzeczy mocno uproszczą.
\(\displaystyle{ 1+\sin 2x= \frac{\cos^{2}2x}{(1-\sin 2x)^{2}}}\)
I po prawej stronie robimy porządek:
\(\displaystyle{ \cos^{2}2x=1-\sin^{2}2x=\left( 1-\sin 2x\right)\left( 1+\sin 2x\right)}\)
I się pewne rzeczy mocno uproszczą.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozwiąż równanie
Ewentualnie:Licznik zostaw w spokoju( poza rozpisaniem \(\displaystyle{ \cos 2x}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozwiąż równanie
Tylko pamiętaj, że nie wolno Ci podzielić stronami przez \(\displaystyle{ 1+\sin 2x}\)
To tak tylko jakby Ci jakieś głupie pomysły przyszły do głowy
To tak tylko jakby Ci jakieś głupie pomysły przyszły do głowy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozwiąż równanie
Zginą Ci wtedy rozwiązania powstałe z obustronnego wyzerowania się tego wyrażenia. Jeśli przyrównasz czynnik do zera i wyliczysz pierwiastki, to możesz potem dzielić. Rozwiązania tego nowego i "prewencyjnego" równania powinny dać rozwiązania całości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozwiąż równanie
To jeszcze nie wszystko. Trzeba sprawdzić czy wszystkie powstałe rozwiązania spełniają nasze wyjściowe równanie. A to dlatego, że podnoszenie równań stronami do kwadratu nie jest do końca legalne, bo mogą się pojawić fałszywe pierwiastki.Rozwiązania tego nowego i "prewencyjnego" równania powinny dać rozwiązania całości.