Równanie trygonometryczne z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem.
Dla jakiej wartości parametru m liczby \(\displaystyle{ sin }\) i \(\displaystyle{ cos }\) sa pierwistkami rownania:
\(\displaystyle{ x^{2} + mx - \frac {1}{4} = 0}\). Dochodze do postaci, że \(\displaystyle{ m= \frac {1}{sin - cos }}\)i nie wiem co dalej .Z góry dzięki.
\(\displaystyle{ x^{2} + mx - \frac {1}{4} = 0}\). Dochodze do postaci, że \(\displaystyle{ m= \frac {1}{sin - cos }}\)i nie wiem co dalej .Z góry dzięki.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=\frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 1=m^{2}+\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=\frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 1=m^{2}+\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 mar 2007, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem.
No fakt wynik wychodzi dobry, tylko mam pytanie skąd się wzięło to:
\(\displaystyle{ \frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
Wzory Viete'a.
\(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}=(-\frac{b}{a})^{2}-2\frac{c}{a}=\frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
\(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}=(-\frac{b}{a})^{2}-2\frac{c}{a}=\frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 10:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
Możesz wytłumaczyć skąd wyznaczyłaś parametr m?StiffMeister pisze:Dla jakiej wartości parametru m liczby \(\displaystyle{ sin }\) i \(\displaystyle{ cos }\) sa pierwistkami rownania:
\(\displaystyle{ x^{2} + mx - \frac {1}{4} = 0}\). Dochodze do postaci, że \(\displaystyle{ m= \frac {1}{sin - cos }}\)i nie wiem co dalej .Z góry dzięki.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
wikuszka, jeśli do mnie to pytanie, to moje rozwiązanie powyżej jest całe, więc nie rozumiem pytania.
Podstawić wystarczy współczynniki do wzoru wyznaczonego z pomocą wzorów Viete'a.
Podstawić wystarczy współczynniki do wzoru wyznaczonego z pomocą wzorów Viete'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem.
No więc ja spróbuje Ci wytłumaczyć.
I to właśnie wykorzystuje ariadna, .
A więc \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}}\) są rozwiązaniami tego równanie. Przekształcamy sumę ich kwadratów na postać w której możemy skorzystać ze wzorów vieta. Jak wiadomo rozwiązaniami równania miały być \(\displaystyle{ sinx}\) i \(\displaystyle{ cosx}\), a jak wiadomo \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\).ariadna pisze:\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=(x_{1}+x_{2})^{2}-2x_{1}x_{2}}\)
I to właśnie wykorzystuje ariadna, .
Mam nadzieję, że wszystko jasne.ariadna pisze:\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=\frac{b^{2}-2ac}{a^{2}}\\
1=m^{2}+\frac{1}{2}}\)