Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mambiolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2012, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: mambiolek »

W pewnym trójkącie miary kątów \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) spełniają warunek:

\(\displaystyle{ \sin^2\alpha - \sin^2\beta = \sin^2\gamma}\) Wykaż , że ten trójkąt jest prostokątny,
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ \gamma = 180- \alpha - \beta)}\) Teraz rozpisz wzór ,który wyjdzie po prawej stronie ze wrorów rekurencyjnych i na sinus sumy powinno wyjść wzór do uproszczenia zakończony równaniem trygonometrycznym.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: »

58838.htm

Q.
mambiolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2012, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: mambiolek »

\(\displaystyle{ \sin^2\alpha - \sin^2\beta = \sin^2(180- \alpha - \beta )}\)

I jak to dalej rozpisać ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: Kartezjusz »

Jednak nie; źle zastosowałem wzór skróconego mnożenia. Lepiej pomogą wzory na sumę i różnicę sinusów.
mambiolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2012, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: mambiolek »

mambiolek pisze:\(\displaystyle{ \sin^2\alpha - \sin^2\beta = \sin^2(180- \alpha - \beta )}\)

I jak to dalej rozpisać ?
kacper218
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 38 razy

Dowód z użyciem funkcji trygonometrycznych

Post autor: kacper218 »

Wskazówkę dostałeś/aś wyżej w linku.
ODPOWIEDZ